Anna Kałowska
Dzień Edukacji Narodowej
Ślubowanie i dyplomy
Dzień Edukacji Narodowej w tym roku po raz pierwszy był obchodzony wspólnie dla pedagogów z miasta i z powiatu 11 października. Tegoroczna akademia była zorganizowana w auli Liceum Ogólnokształcącego im. K. I. Gałczyńskiego.
Na tak ważnej uroczystości obecni byli przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, wizytatorzy z Warszawy, reprezentanci Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, władz miasta i powiatu oraz ci najważniejsi, dla których była zorganizowana cała impreza - nauczycielki i nauczyciele. Gości powitali dyrektorka Oświaty Powiatowej - H. Majewska-Smółka i dyrektor Oświaty Miejskiej - R. Rataj.
Jako pierwszy życzenia dalszej owocnej pracy dla pedagogów złożył starosta J. Kozłowski. Wyraził przy tym duże zadowolenie ze wspólnej organizacji święta. Przemówienia, mające na celu szczególnie złożenie życzeń i podziękowań za trud włożony w wychowanie, skierowali do zgromadzonych wiceprezydent miasta - A. Brodowski i prezes otwockiego Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego – L. Kiełczewski. Odczytany został list od nieobecnej na uroczystości Kurator Oświaty, skierowany do nauczycieli, pełen gorących życzeń dalszej satysfakcji z wykonywanego zawodu.
Po powitaniach nastąpiła ważna i istotna dla wielu pedagogów część uroczystości -ślubowanie na stopień nauczyciela mianowanego, które prowadził z-ca dyrektora Oświaty Miejskiej – K. Szczegielniak. Tego dnia wszyscy podkreślali wagę zawodu nauczyciela i jego odpowiedzialności. Zauważyli, że mimo ogromnego postępu technicznego praca włożona w nauczanie i wychowanie dzieci i młodzieży nie do końca może być zastąpiona. Nauczyciele mianowani, jak również nagrodzeni za osiągnięcia w pracy zawodowej otrzymali z rąk starosty i wiceprezydenta dyplomy.
Po zakończeniu części oficjalnej gości zabawiały dziecięce zespoły, które śpiewem i tańcem wyraziły wdzięczność za wysiłek pracowników oświaty. Ciepłe słowa, skierowane tego dnia do nauczycieli zostały dodatkowo osłodzone smacznym i nad wyraz elegancko podanym poczęstunkiem, przygotowanym przez uczniów z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych.